Andy’s top tips voor de toepassing van meststoffen

De juiste meststofkeuze maakt een enorm verschil voor de kwaliteit van je gazon, met name wat betreft het uiterlijk en de betredingstolerantie. Ter bescherming van het milieu moet onnodige uitspoeling, met mogelijke verontreiniging van grondwater en waterbronnen tot gevolg, worden voorkomen. En last but not least: zorg dat je de meststoffen optimaal toepast!

  • Dien een meststof altijd gelijkmatig toe, zodat het behandelde gras niet ongelijk gaat groeien of soms verbrandt.

 

  • Bemest de grasmat op een droog moment bij regenachtig weer. Zo kan het aangebrachte materiaal goed inspoelen in de toplaag. Als er geen regen valt, moet het materiaal worden ingesproeid. Dit is vooral belangrijk bij fijne grasmatten die makkelijker verbranden.

 

  • Op een klein oppervlak kunnen korrelmeststoffen met de hand worden verspreid, maar voor grotere grasmatten zijn er verschillende strooiers verkrijgbaar. Zulke strooiers hebben maatstrepen en instellingsrichtlijnen, maar het beste kan elke machine speciaal afgesteld worden voor gebruik op een bepaalde locatie.

 

  • Bij het gebruik van een valstrooier moet de meststof in twee delen worden verspreid, het tweede deel haaks op het eerste.

 

  • Met een breedwerpstrooier belandt er vaak meer materiaal in het midden van het strooibereik. Om ongelijkmatige toepassing te voorkomen, moet de breedte van de dekking worden bepaald wanneer de strooier is ingesteld op de helft van de benodigde dosering. Vervolgens kun je de bemestingsbanen afzetten met markeerstokken op de helft van het bereik van de strooier.

 

  • Vloeibare meststoffen worden aangebracht met een getrokken of handmatig geduwd spuitapparaat. Het voordeel van vloeibare meststoffen is dat er geen korrels achterblijven op het gras. In het algemeen kan er van vloeibare meststoffen echter een stuk minder worden toegediend in één keer in vergelijking met korrelmeststoffen, zodat er vaker toegepast moet worden voor dezelfde hoeveelheid bemesting.

 

  • Een vloeibare meststof moet in één keer worden aangebracht met behulp van markeerstokken om overlap van de banen te voorkomen.

Leave a Reply