Engerlingen

Engerlingen zijn de larven van een groep kevers die tot de bladsprietfamilie behoort. In Nederland treffen we het meeste de larve van de rozenkever en de meikever aan, maar de larven van de junikever en neushoornkever komen hier ook voor en worden eveneens engerlingen genoemd. Het is vooral de larve van de rozenkever die schade aanricht aan wortels van allerlei grassen in gazons, sportvelden, planten en bomen. De larven van de meikever worden veel aangetroffen in grasvelden, tuinen en boomkwekerijen.

Rozenkever

De rozenkever (Phylloperta horticola), ook wel Johanneskever genoemd, kan 8 tot 12 millimeter lang worden. De kever is roodbruin van kleur en heeft een metaalkleurig groen halsschild. Rozenkevers kun je vanaf begin mei tussen 10.00 en 14.00 uur massaal laag over grasvelden zien vliegen. Het kunnen er wel duizenden zijn. Ze voeden zich met de bladeren en bloemblaadjes van de roos. In juni paren ze en zetten ze hun eitjes af op zo’n 10 tot 25 centimer in de grond. Na enkele weken komen de eitjes uit. De larven van de rozenkever hebben een duidelijke kop, drie paar poten en ze zijn vuilwit van kleur. De levenscyclus van de engerlingen van de rozenkever is 1 jaar. Ze voeden zich met de ondergrondse delen van de grasplant en blijven vreten tot het vroege voorjaar. Hierdoor sterven de grasplanten af en ontstaan er kale plekken in het gazon. Dit wordt de primaire schade genoemd. De secundaire schade wordt toegebracht door kraaien en roeken die in het gras pikken op zoek naar de engerlingen.

Meikever

De meikever (Melolontha melolontha) is met zijn lengte van 2 tot 3 centimeter behoorlijk groot. Hij heeft een donkerbruine kop met oranje antennes en de poten en het harnas van het beestje zijn bruin. Een meikever heeft een levenscyclus van 3 tot 4 jaar en afhankelijk van klimatologische omstandigheden kan hij zelfs 5 jaar worden. In het begin van het voorjaar gaan de meikevers op het licht af en komen ze uit de grond. Na zich ongeveer twee weken te hebben volgevreten, starten ze met hun voortplantingsritueel en leggen ze vervolgens hun eieren in de boom. Een volwassen meikever verblijft overdag in bomen, maar de engerling van deze kever leeft 3 jaar ondergronds. De larven eten ondergronds aan de plantenwortels, waardoor deze niet meer in staat zijn voedsel of water op te nemen. De schade wordt verergerd door vogels en zoogdieren die engerlingen als een lekker hapje zien en op zoek naar ze hele grasvelden omploegen. De secundaire schade die dan ontstaat door losgetrokken zoden is eigenlijk nog vele malen groter dan de schade die de engerlingen zelf veroorzaken.

Biologische bestrijding engerlingen

De engerlingen van rozenkevers en meikevers kunnen op natuurlijke, biologische wijze bestreden worden met parasitaire aaltjes van de soort Heterorhabditis bacteriophora. Het zijn parasieten (microwormen) die de engerlingen binnendringen en ze verdoven waarna ze zich met de dode larve voeden.
Volwassen meikevers zijn redelijk eenvoudig te bestrijden. Even schudden aan de boom en ze vallen er vanzelf uit. Ze zijn dan goed af te vangen.

Het advies is tevens om voor de biologische bestrijding een wetting agent (vochtregulator) in te zetten. Nematoden bewegen namelijk voort via een waterfilm. Om de bestrijding zo effectief mogelijk te maken is het raadzaam om een optimale vochtverdeling in de toplaag te creëren door het gebruik van een vochtregulator zoals H2Pro Conserve Granule. Meer informatie vind je op: https://icl-sf.com/nl-nl/products/turf_amenity/h2pro-conserve-granule/

Engerlingen kunnen ook met chemische middelen worden bestreden, maar uitsluitend door bedrijven met een licentie.

Nazorg

De eerste hulp bij schade is het beregenen van het gras zodat de wortels sneller kunnen herstellen. Is het gazon er slecht aan toe, dan kunnen kale plekken hersteld worden door het inzaaien van nieuw graszaad of door nieuwe graszoden aan te leggen.

 

Leave a Reply