Hoe bereken ik de juiste dosering meststoffen?

Vaste meststoffen vs. Vloeibare meststoffen

Toedieningsinformatie en doseringen van een meststof vind je op de productverpakking. Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld als je de relatieve kosten/baten van verschillende meststoffen wilt vergelijken, is het nodig om het voedingsstoffenniveau per toediening te kunnen berekenen. Deze berekening is relatief gemakkelijk:

Het voedingsstoffenratio van een vaste meststof vind je op het productlabel, bijv. Landscaper Pro Allround 24:5:8+2MgO. Het toedieningsratio van elke voedingsstof wordt dus berekend als een percentage van de totale toediening. Een voorbeeld:

Adviesdosering = 250 kg/ha

Dus:

24 (stikstof) / 100 x 250 = 60 kg stikstof per toediening

5 (fosfaat) / 100 x 250 = 12,5 kg fosfaat per toediening

8 (kalium) / 100 x 250 = 20 kg kalium per toediening

Het berekenen van de toegediende hoeveelheid voedingsstoffen met een vloeibare meststof op een gewicht-op-gewicht-basis (bijv. kg N per kg meststof) kun je op dezelfde manier doen als hierboven beschreven voor vaste meststoffen. Als je een vloeibare meststof hebt die geformuleerd is op gewicht-op-volume-basis (bijv. kg N per liter meststof) dan heb je het soortelijk gewicht nodig om een nauwkeurige berekening van de voedingsstoffen te kunnen maken.

Bekijk nu al onze meststoffen in onze webshop en ga zelf aan de slag!

Leave a Reply