Hoe blijft een gazon mooi bij aanhoudende droogte?

Het komt ook in Nederland weleens voor dat er wekenlang geen regen valt, met als gevolg dat er bijna geen groen grassprietje meer in het land te bekennen is. Denk aan de zomer van 2018… Geel gras oogt uiteraard minder fraai, maar gelukkig zegt dat niets over de wortels van het gras. Deze zijn meestal nog wel in goede conditie als er de rest van het jaar goed voor gezorgd is. Hoe het met de graswortel is gesteld, kan simpel gecontroleerd worden. Is het lastig om het gras uit de grond te trekken, dan zit het met de graswortels wel goed. Trek je het gras met gemak uit de bodem? Dan kun je beter nieuw gras aanleggen.

Sproeien

Om de groene graskleur tijdens een periode van aanhoudende droogte te behouden, zal een gazon voldoende gesproeid moeten worden. Dit is een kostbare zaak en verbruikt veel drinkwater. In tijden van droogte zijn het dan ook vaak de waterbedrijven die oproepen alleen buiten piekuren te sproeien, alleen indien noodzakelijk én op een zo efficiënt mogelijke manier. Het beste is om gebruik te maken van opgevangen regenwater.
Zoals we hierboven al vermeldden is geel gras niet per se dood gras. Meestal herstelt het gras zich al binnen 3 tot 4 weken na de eerste regenbuien. Langzaam kleurt het gele gras dan weer groen. Het gras hoeft dus niet elke dag gesproeid te worden, ook niet als er sprake is van droogte. Elke dag sproeien veroorzaakt luie wortels die kort blijven, omdat ze niet naar water in de grond hoeven te zoeken. Door niet elke dag te sproeien worden de wortels sterker en dus ook beter bestand tegen een langere periode van droogte. 1 tot 2 keer per week voldoende sproeien is genoeg.

Tuinslang versus sprinkler


Sproei het gazon bij voorkeur in de avonduren. Het water zal zo geen kans krijgen om te verdampen in de zon en de bodem krijgt rustig de tijd om het water goed op te nemen. Kies er tijdens een periode van extreme droogte voor om de tuinslang voor het sproeien te hanteren in plaats van het automatisch sprinklersysteem. Met een tuinslang kan gericht gesproeid worden, zodat het gazon precies op die plaatsen voldoende water krijgt waar dat nodig is. Water uit een sprinklersysteem verdampt al voor een gedeelte voordat het de grond geraakt heeft en komt ook terecht op delen waar het niet echt noodzakelijk is.

Geel gras

Om het gele gras de beste mogelijkheid tot snel herstel te geven, moet het gespaard blijven van verdere beschadiging. Laat het gras zoveel mogelijk met rust en betreed het zo min mogelijk. Het is ook niet verstandig om geel gras te maaien. Wacht hiermee tot er weer regelmatig een bui valt en het gras een lengte heeft van 5 tot 7 centimeter. Langer gras houdt namelijk langer het vocht in de grond vast. Gras staat tijdens een droogteperiode stil wat groei betreft. Het heeft daarom ook geen zin om geel gras in een periode van droogte te bemesten. De groei van het gras blijft achter omdat het gras zijn energie steekt in het gezond houden van de wortels. Zo probeert het van nature de droogte te overleven.

Onkruid

Helaas is onkruid vaak beter bestand tegen warmte en droogte dan gras. Het is noodzakelijk het onkruid snel te verwijderen, omdat het net als het gras het nodige vocht uit de bodem haalt. Het heeft ook voordelen om onkruid tijdens een periode van aanhoudende droogte te wieden, omdat de kans dat het weer opkomt bijna nihil is. De droogte houdt namelijk (gelukkig) ook de groei van nieuw onkruid tegen.

Mulchen

Groen gras is beter bestand tegen hitte en droogte als je het bedekt met een laag mulch (versnipperd gras). De mulchlaag zorgt ervoor dat water minder snel verdampt, zodat het gazon minder last heeft van aanhoudende zomerse temperaturen. Als het gras (weer) volledig groen is en goed groeit, kan je met een grasmaaier met mulchfunctie het gras maaien en versnipperen. Het versnipperde gras wordt vervolgens verspreid over het gazon tussen de grasplanten geblazen.

Leave a Reply