Hoveniersinterview: Perfect inspelen op duurzaamheid

Met Sebastiaan van Garden Royaal

Vorige maand schreven wij al over onze ideeën en trends in het hoveniervak in 2018. Wij waren er benieuwd naar of dit overeenkomt met wat hoveniers zelf merken in hun klantenkring.

We spraken Sebastiaan van hoveniersbedrijf Garden Royaal aan het einde van maart, tijdens het hoogseizoen. “Het is ontzettend druk, maar het is op dit moment alleen maar aanleg, aanleg, aanleg. Ik heb geen idee wanneer ik het onderhoud ga plegen!” Het weer zat de afgelopen weken niet mee, zelfs de winter deed even zijn intrede in Nederland, dus het is flink aanpoten om de achterstand bij te werken.

Sebastiaan heeft zijn hoveniersbedrijf opgezet in 2010 en werkt samen met zijn seizoenshulpen in de omgeving Den Haag (Nederland). Hij heeft het hovenierslandschap in Nederland de afgelopen jaren flink zien veranderen. Toen Sebastiaan begon, waren er zo’n 6.000-7.000 geregistreerde hoveniersbedrijven in Nederland. In het derde kwartaal van 2017 is dat aantal voor het eerste boven de 10.000 uitgekomen, een toename van maar liefst 58% in tien jaar tijd (bron: CBS Kwartaalmonitor Hoveniers). Het gaat goed en het is druk geworden op de markt. Sebastiaan merkt die drukte eigenlijk vooral op grotere klanten, zoals voor gemeentelijke aanbestedingen en commerciële partijen waar onderhoudsabonnementen worden afgesloten tegen bodemprijzen. “Daar ga ik niet in mee. Daarom focus ik me steeds meer op mijn particuliere klanten. Dat is ook eigenlijk veel leuker. Bij hen kan ik mij daarnaast onderscheiden door mijn persoonlijke aanpak. Hier komt mijn bedrijfsnaam ook vandaan, Garden Royaal: royaal in persoonlijke aandacht.”

Welke trends zie jij bij jouw klanten? “Duurzaamheid is een thema dat zeker ook bij klanten speelt. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar mogelijkheden om regenwater op te vangen, merk ik. Je zou met dat doel een opvangbox onder de grond kunnen inbouwen in de tuin, waar je vervolgens het sproeisysteem  op kunt aansluiten. Op die manier kun je het regenwater hergebruiken om het gazon te sproeien!”
Wordt dat nu al gedaan? “Nog weinig , het heeft namelijk nog wel wat haken en ogen: het ontbreekt wat mij betreft aan een goede aanbieder met een goed product hiervoor. Ik heb ‘m nog niet gevonden. Maar dit is in mijn optiek iets wat alleen maar groter gaat worden en waar ik als hovenier perfect op kan inspelen in de toekomst.”
*tip van Twan, Landscaper-Pro-adviseur: “Als je overweegt opgevangen regenwater te hergebruiken voor de watergift van je gazon of tuin, vang dan altijd eerst wat regenwater op voor een watermonster (hiervoor is ongeveer 200 cc nodig). De zuurgraad (pH) en de hardheid van het water heeft weer invloed op bijv. voeding die je zou moeten toedienen. Let ook op dat algengroei geen probleem wordt als de wateropslag boven de grond zit. Zit de wateropslag onder de grond,  dan is er geen licht dus ook geen algengroei!”

Qua meststoffen zie je steeds meer organische meststoffen en gecoate meststoffen als bijvoorbeeld die van LandscaperPro in de markt. “Ik kan met LandscaperPro goed inspelen op de duurzaamheidstrend. Dankzij de coating wordt de voeding geleidelijk vrijgegeven aan de grasplant en ik hoef de meststof maar één keer toe te passen voor een langdurig effect. Dat bespaart mij tijd, dat hoef ik dus ook niet meer door te belasten aan mijn klanten. Bepaalde organische meststoffen moeten vaker toegediend worden, wil je hetzelfde resultaat bereiken op het gazon.”

Heb je gemerkt dat er steeds vaker gazons van kunstgras worden gelegd? “Ik zie juist steeds minder kunstgras. Nog wel in de kleinere, particuliere tuinen. Maar de grotere tuinen,  zo vanaf 100m2, gaan altijd voor echt gras. Dat vind ik natuurlijk ook mooier. Het is ook meer onderhoud ja, maar daar ben ik voor! Wat nog steeds wel veel wordt gedaan, is de tuin bestraten. Met name jonge gezinnen willen de tuin zoveel mogelijk bestraat hebben. Bij mijn klanten merk ik hierin vooral een onderscheid op basis van leeftijd: onder de 40 wil men graag een strakke, onderhoudsvrije tuin en daarboven juist liefst een zo groen mogelijke, natuurlijke tuin.”

Werk je tuinontwerpen zelf uit? “Voor de ontwerpen werk ik samen met een tuin- en landschapsarchitect, zo blijven we ieder bij ons specialisme. Wat ik veel terugzie in onze ontwerpen voor het duurdere, particuliere segment, zijn keramische tegels. Dat is wat mij betreft echt een trend, iedereen wil keramische tegels. Met de tegels kunnen we optisch prachtig binnen met buiten verlengen. Bovendien zijn keramische tegels erg onderhoudsvriendelijk: er komt geen groene aanslag op, dus onderhoud is niet nodig.”
“Waar we verder al veel mee bezig zijn dit jaar, en dat brengt me weer terug op het duurzaamheidsthema, zijn dakterrassen en sedumdaken. Op dakterrassen is een verticale tuin ook ideaal, deze kun je perfect tegen een muur aan plaatsen of als schutting gebruiken. Verticale tuinen zijn vrij nieuw, mensen schrikken vaak ook nog een beetje van de prijs. Maar daar zit eigenlijk al heel veel inbegrepen: de omlijsting van de tuin, beplanting en een eigen beregeningssysteem. Een echte, duurzame toevoeging aan je terras.”
Op sedumdaken geldt in veel Nederlandse gemeenten een subsidie tot wel 50%. Ook in Sebastiaan’s werkveld rondom Den Haag: “Dit is echt een trend die voortkomt uit de wens om vergroening te realiseren in stedelijk gebied. Voorburg wil dit jaar de groenste stad van Nederland worden, dat merk je ook in de vraag naar dakbeplanting.”
*tip van Twan, Landscaper-Pro-adviseur: “Vooral in stedelijke gebieden kan het na hevige regenval voorkomen dat de rioolsystemen de grote hoeveelheid water niet kunnen verwerken. Sedumdaken en groendaken zijn ideaal voor waterberging en ook uitermate geschikt voor een geleidelijke afvoer van regenwater.  Zij nemen veel water op en voeren het vervolgens langzaam af naar de riolering. Dankzij de beplanting zie je het waterbergingssysteem niet: dus je behoudt een mooi, groen uitzicht! Daarnaast hebben groendaken en verticale tuinen een belangrijke rol ten aanzien van CO2-verwerking en bieden ze een uitstekende akoustische isolatie.“

Zie jij in jouw klantenkring dezelfde trends als Sebastiaan? Laat het ons weten!

 

Leave a Reply