Najaarsbloeiers – deel 1

Over een paar weken is de zomer alweer voorbij, maar dat betekent niet dat je niet meer kunt genieten van bloemen in de tuin. Integendeel!

Wij hebben twintig soorten verzameld die garant staan voor een kleurrijke bloemenpracht in het najaar. Hieronder vind je de eerste tien!

Aster alpinus – alpenaster
Meerjarige kruidachtige plant die groeit als een kleine struik met een hoogte van 20-30 cm en een doorsnede van 30-40 cm. Bloeit van de zomer tot het najaar. De solitaire, kleine bloemen zijn paars en middenin geel. Deze plant is geschikt voor bloeiende borders en rotstuinen. Hij groeit op gematigd vruchtbare, goed gedraineerde grond en geeft de voorkeur aan directe zon. Het is een droogtebestendige plant.

Aster dumosus – dwergaster
Deze meerjarige plant groeit in de vorm van een struik met een hoogte van 40-50 cm. Hij bloeit vanaf de tweede helft van augustus, bij goed weer tot half november. De bloemen lijken op madeliefjes. De bloemblaadjes zijn blauwviolet en middenin is de bloem geel. Hij geeft de voorkeur aan lichte grond en direct zonlicht. Hij wordt vermeerderd door scheuren in het najaar of voorjaar. Ook wordt geadviseerd de plant te snoeien in het najaar of voorjaar voor een weelderige groei.

Aster novae-angliae – herfstaster
Overblijvende plant die groeit in de vorm van een struik met een hoogte van 45-60 cm en een doorsnede van 30-45 cm. Hij houdt van een plek in de zon of halfschaduw en geeft de voorkeur aan vruchtbare, enigszins vochtige grond. Hij bloeit van augustus tot november. De bloemen lijken op madeliefjes. Ze hebben paarse bloemblaadjes, zijn middenin geel en hebben een diameter van ca. 4 cm. De struiken worden vermeerderd door ze te scheuren in het najaar of voorjaar.

Aster novi-belgii – nieuwnederlandse aster
Overblijvende plant die groeit als struik met een hoogte van 30-180 cm en een doorsnede van 30-60 cm. Bloeit van de nazomer tot het late najaar. De bloemen lijken op madeliefjes. Ze zijn paars en middenin geel, maar afhankelijk van het ras varieert de kleur van de bloemblaadjes van paars en roze tot rood. Hij geeft de voorkeur aan vruchtbare, vochtige en goed gedraineerde grond, maar is goed bestand tegen droogte. Hij houdt van een plek in de zon of halfschaduw. Deze soort trekt zich weinig aan van de bodem-pH.

Achillea ptarmica – wilde bertram, duizendblad
Een meerjarige, kruidachtige plant die groeit in de vorm van een 60 cm hoge struik. De bloemen zijn klein, wit en vaak rond. Bloeit van de zomer tot het late najaar. Hij geeft de voorkeur aan vruchtbare, neutrale en goed gedraineerde zandgrond. Hij houdt van een plek in de zon of halfschaduw.

Colchicum autumnale – herfsttijloos
Geneeskrachtig kruid met een hoogte van 10-20 cm. Hij bloeit in september, en er worden vruchten gevormd voor het tweede jaar. De bloemen zijn variërend paars van kleur. Hij komt in het wild voor in weiden en aan de voet van gebergten, en wordt gebruikt als tuinplant. Vermijd inname van de bloemen en zaden, want deze zijn giftig. De herfsttijloos wordt vermenigvuldigd met bollen.

Colchicum ‘Album’ – witte herfsttijloos
Geneeskrachtig kruid met een hoogte van 10-20 cm. Bloeit in september, en er worden vruchten gevormd voor het tweede jaar. De bloemen zijn wit. Hij komt in het wild voor in weiden en aan de voet van gebergten, en wordt gebruikt als tuinplant. Vermijd inname van de bloemen en zaden, want deze zijn giftig. De herfsttijloos wordt vermenigvuldigd met bollen.

Dahlia variabilis – Dahlia
Kruidachtige plant met een hoogte tussen de 30-150 cm. De kleurrijke bloemen van de dahlia zijn stervormig en variëren in grootte. Afhankelijk van het ras zijn ze enkelvoudig of bolvormig. De dahlia bloeit van juni tot laat in het najaar. De plant geeft de voorkeur aan vruchtbare, doorlatende en goed gedraineerde grond, en is niet bestand tegen een overmaat aan vocht. Hij staat het liefst op een zonnige plek. Hij is niet winterhard. Daarom is het advies om dahliaknollen in het late najaar uit de grond te halen, schoon te maken en op te slaan op een droge en koele plaats. In april kunnen de knollen in de tuin worden geplant. Vermeerdering vindt plaats uit zaad of gewoon door de knollen te delen, waarbij elk stuk knol een stuk stengel moet hebben.

Hosta plantaginea – hosta, hartlelie
Deze kruidachtige vaste plant kan 30-45 cm hoog worden met een doorsnede van 45-60 cm. Bloeit van juli tot september. De trompetvormige, geurende bloemen zijn wit en ca. 10 cm lang. Ze zijn gerangschikt in trossen aan de top van de stengel. De hosta geeft de voorkeur aan matig vruchtbare, goed gedraineerde zandgrond. Hij staat het liefst in de halfschaduw. Hij wordt vermeerderd door de struik te scheuren in het voorjaar.

Gaillardia hybrida – kokardebloem
Meerjarige kruidachtige plant die snel groeit en 80-90 cm hoog wordt. Bloeit van juni tot september. De bloemen lijken op madeliefjes en zijn rood, oranje en geel van kleur. Gaillardia geeft de voorkeur aan vruchtbare en goed gedraineerde grond. Hij staat het liefst op een zonnige plek. Vermeerdering vindt plaats uit zaad of door de struiken eens in de 2 à 3 jaar te scheuren in het najaar.

Leave a Reply