Najaarsbloeiers – deel 2

We zijn weer terug met nog tien bloemsoorten die bloeien in de herfst. Heb jij ze al in de tuin?

Helenium autumnale – Zonnekruid

Meerjarige, kruidachtige plant die 80-100 cm hoog wordt. Bloeit van juni tot de eerste vorst, en heeft bloemen die lijken op zonnebloemen of margrieten, in de kleuren geel en oranje. Niet veeleisend wat grond betreft, maar houdt niet van droogte. Staat het liefst op een zonnige plek. Hij wordt vermeerderd door de struik te scheuren in het voorjaar.

Rudbeckia speciosa – Zonnehoed

Meerjarige, kruidachtige plant die 50-100 cm hoog wordt. Bloeit van juni tot november. Geel-oranje bloemen lijken op de zonnebloem. Rudbeckia geeft de voorkeur aan vruchtbare klei-zandgrond. Deze plant houdt erg van zon en is bestand tegen korte periodes van droogte. Rudbeckia wordt vermenigvuldigd uit zaad of door de struiken in het najaar of het voorjaar te scheuren.

Anemone japonica – Herfstanemoon

Meerjarige, kruidachtige plant, geofyt. Kan 60-80 cm hoog worden met een doorsnede van 30 cm. Anemonen bloeien van juli tot september. De bloemen zijn rood en roze. Dit zijn planten die het liefst staan in zure, goed gedraineerde grond die rijk is aan voedingsstoffen. Staat bij voorkeur op een plek in de zon of halfschaduw en is niet bestand tegen droogte. Anemonen worden vermenigvuldigd met bollen.

Geranium cinereum – Ooievaarsbek

Meerjarige, kruidachtige plant die groeit tot een hoogte van 10-20 cm en een doorsnede van 20-30 cm. Bloeit van mei tot november. De bloemen zijn roze. Geranium geeft de voorkeur aan een zonnige plek in vruchtbare en goed gedraineerde grond. Wordt gebruikt als bodembedekker of in rotstuinen. Vermeerdering gebeurt door de struik in het najaar of voorjaar te scheuren.

Geranium sanguineum – Bloedooievaarsbek

Meerjarige, kruidachtige plant die groeit tot een struik met een hoogte van 30-40 cm en een doorsnede van 45-60 cm. Bloeit van het voorjaar tot het late najaar. Bloemen zijn klein en rood. Deze plant stelt geen eisen aan bodem of pH, maar staat wel bij voorkeur op een plek in de zon of halfschaduw. Kan worden gebruikt als bodembedekker of in rotstuinen. Vermeerdering gebeurt door de struik in het najaar of voorjaar te scheuren.

Sedum Spectabilum – IJsplant

Meerjarige, kruidachtige plant met succulente stammetjes en blaadjes die groeit tot een hoogte van 50-60 cm. Bloeit van juni tot september. De kleur van de bloemen varieert van groen tot paars of roze. Sedum geeft de voorkeur aan een omgeving met vruchtbare, losse en goed gedraineerde zandgrond. Stelt geen eisen aan de pH. Omdat sedum een vetplant is heeft hij niet veel water nodig. Hij is bestand tegen droogte. Geeft de voorkeur aan een zonnige plek. Vermeerdering vindt plaats uit zaailingen, zaad of door de struiken eens in de 3-4 jaar te scheuren in het voorjaar.

Canna indica – Bloemriet

Meerjarige plant, geofyt die groeit tot een hoogte van 120-150 cm. Bloeit van begin zomer tot herfst. De bloemen hebben diverse kleuren – rood, oranje, roze, geel. Bloemriet geeft de voorkeur aan vruchtbare grond, los en goed gedraineerd, met een licht zure pH-waarde. Staat het liefst op een zonnige plaats. Vermeerdering vindt plaats uit wortelstokken of zaad. Aan het eind van de herfst worden de wortelstokken uit de grond gehaald en tot het voorjaar bewaard op een koele, goed geventileerde plek. Dan kunnen ze weer in de tuin worden geplant.

Echinacea purpurea – Rode zonnehoed

Meerjarige, kruidachtige en medicinale plant met verticale en stugge stelen die groeit als een struik met een hoogte van 60-120 cm en een doorsnede van 30-60 cm. Bloeit doorgaand van juli tot september-oktober. Bloemen lijken op de zonnebloem en zijn paars-roze of wit van kleur. Echinacea geeft de voorkeur aan vruchtbare, doorlatende en goed gedraineerde grond en een zeer zonnige plek. Aan het eind van bloeiperiode worden de stelen tot de grond gesnoeid. Vermeerdering gebeurt door de wortelstokken te scheuren in het vroege voorjaar.

Phlox paniculata – Herfstsering

Meerjarige, kruidachtige plant die 1 m hoog wordt. Bloeit van begin zomer tot herfst. Bloemen zijn klein, licht geurend, wit, roze, paars, rood of tweekleurig, in pluimvorm aan het einde van de stengel. Geeft de voorkeur aan vruchtbare, natte maar goed gedraineerde grond en een plek in de zon. Hij wordt vermeerderd door de struik te scheuren in het voorjaar of najaar, om de 2-3 jaar.

Chrysanthemum morifolium – Chrysant

Meerjarige, kruidachtige plant die groeit in de vorm van een vertakte struik en een hoogte van 30-60 cm. Bloeit van augustus tot de eerste rijp in de herfst. De bloemen zijn solitair en bolvormig of gerangschikt in inflorescenties. De bloemen van de chrysant zijn er in diverse kleuren: wit, geel, oranje, roze, paars, donkerrood. De grond moet vruchtbaar en goed gedraineerd zijn en een licht zure pH-waarde bezitten. Chrysanten geven de voorkeur aan een zonnige plek. Vermeerdering van chrysanten vindt plaats uit zaad of door de struiken te scheuren.

Leave a Reply