LandscaperPro Sun en Shade (Schaduwgazon)

In Nederland krijgen veel tuinen structureel te weinig zonlicht. Gazons liggen vaak tegen muren van huizen, garages of schuren, schuttingen, of worden omgeven door hoge bomen en struiken. Gras heeft zon en water nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Ligt een deel van de grasmat in de schaduw, dan is de kans groot dat er mos en onkruidgroei ontstaat. Mos en onkruid groeien namelijk wel goed in de schaduw. Mos kan zo de plek van het slecht groeiende gras innemen. Een schaduwprobleem is helaas niet altijd goed weg te nemen, maar het zaaien van sterk gras kan een goede oplossing bieden. LandscaperPro Sun & Shade is een grasmengsel dat speciaal is samengesteld voor gazons in de schaduw.

Voordelen LandscaperPro Sun & Shade

Voor een gezond en sterk gazon in de schaduw heeft LandscaperPro een speciaal grasmengsel ontwikkeld met sterke grassoorten voor een dichte groei en hoge betredingstolerantie. Tegelijkertijd verdragen deze grassen ook fel zonlicht goed. Een dichte grasmat houdt het gazon beter mos- en onkruidvrij. De grassoorten in LandscaperPro Sun & Shade wortelen diep voor een sterke, snelle, dichte en gezonde groei.

Samenstelling LandscaperPro Sun & Shade

20 % Engels raaigras (Lolium perenne)
Engels raaigras ontkiemt snel na het zaaien en heeft een vlugge beginontwikkeling. Het blijft laag en vormt aan de grond snel zijscheuten. Hierdoor ontstaat in korte tijd een mooie dichte graszode met een uitstekende draagkracht, waardoor het bestand is tegen intensieve betreding.

25% roodzwenk (Festuca rubra)
Roodzwenkgras wordt onderverdeeld in 3 soorten: gewoon roodzwenkgras, roodzwenkgras met fijne uitlopers en roodzwenkgras met korte uitlopers. Het is een vaste plant die behoort tot de grassenfamilie. Het gras verdraagt schaduw en vorst goed en groeit prima op zowel kleigrond als zandgrond. De bladeren van gewoon roodzwenkgras zijn fijn en dit gras groeit zeer dicht.

25% roodzwenk met fijne uitlopers (Festuca rubra var. Trichophylla)
Roodzwenkgras met fijne uitlopers heeft fijne bladeren en vormt een zeer dichte zode.

30% roodzwenk met forse uitlopers (Festuca rubra var. rubra)
De lange ondergrondse uitlopers van roodzwenkgras met forse uitlopers zorgen voor diepe wortels met een hoge droogtetolerantie.

Tips voor de aanleg van een schaduwgazon:

– Houd bij de aanleg van een gazon rekening met het aanplanten van omliggende bomen en struiken. Kies bij voorkeur voor bomen met kleine bladeren die het zonlicht kunnen filteren. Groenblijvende bomen of bomen met dikke bladeren of dichte bladerdaken houden de lichtinval op het gras tegen en veroorzaken veel schaduw.

– Bomen en planten met ondiepe wortels kunnen veel water en voedingsstoffen uit de bodem voor het gras wegkapen. Vermijd deze dus rond je gazon.

– Snoei beplanting aan de oost- of zuidkant van het (aan te leggen) gazon om de lichtinval en luchtstroom te verbeteren.

– Verplaats speeltoestellen regelmatig om de draagkracht van het gras over verschillende plekken te verdelen.

– Verwijder afval van bomen en planten zo snel mogelijk. Het afval kan het gras verstikken.

– Een schaduwgazon moet minder vaak worden gemaaid. Laat het gras iets langer zodat het meer zonlicht kan opvangen. Het gras moet minimaal een lengte van 5 tot 7 centimeter behouden.

– Geef een schaduwgazon alleen water als dit echt nodig is. Probeer ochtenddauw van het gazon te verwijderen.

– Controleer regelmatig de pH-waarde van de bodem en zorg voor een optimale bemesting, maar pas op dat je niet te veel geeft!

Leave a Reply