LandscaperPro Performance (Speel- en sportgazons)

Als een gazon intensief gebruikt wordt voor sport en spel zullen bepaalde grassoorten dat niet lang volhouden. Door slijtage kunnen er al gauw lelijke kale plekken ontstaan. Een speel- of sportgazon heeft sterke grassoorten nodig met een snel herstellend vermogen. Landscaper Pro Performance bevat een grasmengsel dat speciaal is samengesteld voor gazons waar veel op gespeeld en gesport wordt.

Voordelen LandscaperPro Performance

LandscaperPro Performance bestaat uit een grasmengsel van Engels raaigras en Roodzwenkgras. Dit zijn zeer geschikte grassoorten voor het verkrijgen van een gazon met een zeer hoge betredingstolerantie en een geweldig herstelvermogen. LandscaperPro Performance is de juiste keuze voor een gazon waarop kinderen lekker kunnen ravotten en zich sportief kunnen uitleven. Het mooie gras leent zich ook voor gezellige recreatie-activiteiten.

Samenstelling LandscaperPro Performance

80 % Engels raaigras (Lolium perenne)
Engels raaigras heeft een snelle kieming en draagt bij aan een weelderig, dicht gazon. Dit gras is ijzersterk en heeft een groot herstellend vermogen. Deze eigenschappen maken Engels raaigras uitermate geschikt voor toepassing in speel- en sportvelden.

10% Roodzwenk met forse uitlopers (Festuca rubra rubra)
Roodzwenkgras voegt fijn en zacht gras toe aan het mengsel. Roodzwenkgras met forse uitlopers vormt uitlopers verder van de plant af. Dit heeft als voordeel dat dit gras open plekken in het gazon sneller opvult. Daarnaast is roodzwenkgras met forse uitlopers goed bestand tegen schaduw en kan het beter tegen droogte.

10% Roodzwenk met forse uitlopers (Festuca rubra commutata)
Dit type gewoon roodzwenkgras wordt veel gebruikt voor de aanleg van gazons. Roodzwenkgras kan goed tegen schaduw en groeit goed op zowel kleigrond als op arme, droge zandgrond.

Tips voor onderhoud van een speel- en sportgazon

Om een mooie, dichte grasmat te krijgen is het belangrijk dat het gras niet te kort gemaaid wordt. Het is beter om het gazon regelmatig te maaien op een goede hoogte, dan om het gras in één keer te kort af te snijden. Als het gras regelmatig kort gehouden wordt, krijgen jonge grassprietjes de kans om te groeien en worden er eerder nieuwe grassprietjes aangemaakt. Te kort gemaaid gras droogt sneller uit door de zon.
Het gras voor een speelveld kan het beste ongeveer 4 centimeter lang gehouden worden. Verwijder bij een maaibeurt nooit meer dan een derde van de lengte van het gras.

Geef het gras goede bescherming door het in het vroege voorjaar (maart, april) en in de herfst (september, oktober) wat langer te laten.

Kale plekken repareren

Intensieve betreding van het gras, een periode van langdurige droogte of regenachtig weer kunnen allemaal redenen zijn dat er kale plekken in het gazon ontstaan. Als het een tijd lang heeft geregend, kunnen er in het gazon natte plekken vormen. Het gras krijgt op deze plekken minder zuurstof en kan daardoor voedingstoffen niet meer goed opnemen. Na een aantal dagen kan er al een kale plek ontstaan.
Te veel zonlicht kan het gras uitdrogen. Hierdoor kunnen ook lege plekken in het gras ontstaan.
Kale plekken in een gazon met een vlak oppervlakte kun je met graszaad bijvullen. Vanaf april (onder de juiste omstandigheden t/m juni) en vanaf half augustus t/m september zijn de beste maanden om nieuw gras in te zaaien.

Maak de kale plekken eerst helemaal leeg, verwijder dus ook alle oude grasrestanten. Als het nieuwe gras is ingezaaid (in de bodem, niet op de bodem), is het belangrijk om het gras voldoende water te geven.

Bij een gazon met een oneffen oppervlakte is het waarschijnlijk effectiever om het gazon opnieuw te leggen. Oneffenheden kunnen namelijk voor ophopingen van regenwater blijven zorgen, waardoor er opnieuw kans op kale plekken ontstaat. Het aanleggen van een nieuw gazon kan het hele jaar door, behalve als het vriest. De beste tijd is het voorjaar, omdat het gras dan sneller groeit en het resultaat snel zichtbaar wordt.

Leave a Reply