Vijf tuintrends in 2019

Nu het einde van het jaar met rasse schreden nadert, richten we onze aandacht op het komende jaar. Het combineren van nieuwe ideeën met traditionele werkmethoden biedt een spannende kans om te experimenteren met nieuwe diensten waardoor je je werk beter kunt personaliseren. Bekijk onze ideeën op het gebied van de nieuwste tuintrends waarmee je bedrijf ook in het komende jaar vernieuwend blijft en een goede concurrentiepositie behoudt.

Levendige kleuren

Levendige kleuren en opvallende patronen zijn nu overal te zien in zowel kleding als het interieur. In 2019 wordt dit doorgetrokken naar onze buitenruimtes voor een positieve en vrolijke uitstraling. Gebruik bijvoorbeeld opvallende kleuren gebruiken voor verhoogde bloembedden, schuttingen en muren en vul deze aan met potten en bakken in verschillende vormen en maten met gekleurde bloemen en planten om voor samenhang te zorgen.

Natuurlijk met een vleugje design: natuurlijke begroeiing en perken met wilde bloemen

Laat je bij het ontwerpen van een tuin inspireren door de omgeving en gebruik inheemse soorten in combinatie met traditionelere tuinplanten voor een natuurlijke en harmonieuze look. Moderne designtrends geïnspireerd door de natuur, zoals wabi sabi, laten ruimte voor imperfecties en verrassende details, maar kunnen ook belangrijke ondersteuning bieden voor dieren die het moeilijk hebben. Wanneer je wilde bloemen plant in een zonnige hoek van de tuin, creëer je zo een belangrijke habitat voor bestuivende insecten zoals bijen en vlinders en help je ook kleine tuinvogels.

Verticale tuinen

Introduceer extra groen en kleur in een tuin door gebruik te maken van verticale ruimtes en daken. Dit kan een fantastische manier zijn om een ruimte te moderniseren en voor extra kleur en textuur te zorgen, vooral als er niet veel plaats is. Er zijn diverse manieren om dit te bereiken: van het gebruiken van gerecyclede materialen (zoals blikjes die je omtovert tot kleine plantenbakjes) tot op maat gemaakte systemen met ingebouwde irrigatie. Vooral groendaken zorgen voor een natuurlijke en ongedwongen sfeer in een ruimte en kunnen heel waardevol zijn voor dieren als je gebruik maakt van inheemse grassoorten, mossen en vetplanten die het hele jaar door nuttig zijn en ook nog voor isolatie zorgen.

Functionaliteit

Bij het ontwerpen van een moderne tuin hoef je functionele ruimtes voor het telen van groenten en fruit niet op te geven. Moderne trends bieden creatieve ideeën voor het combineren van bessen, fruit, groenten en eetbare kruiden met prachtige bloemen, of dat nu in traditionele borders is of in modernere verticale beplanting, potten en hangmanden. Voor elke tuin, groot of klein, zijn er genoeg opties. Veel eetbare planten zijn er in verschillende soorten. Sla is bijvoorbeeld verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en texturen, en wanneer je deze creatief gebruikt, kun je een aangename mix van weelderig groen en kleurrijke accenten creëren.

Reduce, Reuse & Recycle

De zorgen over klimaatverandering blijven toenemen en steeds meer mensen zoeken naar manieren om het milieu te beschermen. De afgelopen tijd is er meer aandacht voor de hoeveelheid plasticafval in de natuur omdat we ons realiseren dat dit plastic de zeeën en oceanen vervuilt en dieren ziek maakt. In het afgelopen jaar zijn de zorgen aanzienlijk toegenomen omdat we hebben ontdekt dat microplastics in vispopulaties voorkomen en deze zo in ons voedsel terecht kunnen komen. Daarom zijn de drie r’en (Reduce, Reuse & Recycle) heel belangrijk. Doe-het-zelfdecoraties zijn een leuke en unieke manier om je tuinontwerp persoonlijker te maken en een artistiek tintje te geven aan een ruimte. Muurdecoraties, decoratieve borden, vogelhuisjes en insectenhotels zijn allemaal fantastische doe-het-zelfprojecten waarbij je huishoudelijk afval, en dan met name plasticafval zoals petflessen, kunt hergebruiken en recyclen.

Leave a Reply