Voetrot

Voetrot (Gerlachia nivalis: Fusarium spp.) is een in Nederland veel voorkomende schimmel. Er zijn meerdere schimmels (Fusarium) die grote schade kunnen toebrengen aan gras en planten.

Voetrot herkennen

Voetrot wordt veroorzaakt door verschillende schimmels en daardoor kunnen de symptomen ook verschillend zijn. Wanneer er in het gras kleine, natte plekken met een geelbruine of donkerbruine kleur ontstaan, kunnen dat de eerste tekenen zijn van een aantasting. Als die plekken zich dan ook nog in een rap tempo uitbreiden, kun je hier haast zeker van zijn. Om de randen van de plekken heen kunnen ook zones met witte schimmels te zien zijn. Het is mogelijk dat dit een andere schimmel is, omdat met het blote oog de symptomen van verschillende schimmels enigszins op elkaar lijken. Het is daarom raadzaam een monster te nemen en deze te laten onderzoeken door een professional.

Werkwijze voetrot

Voetrot dringt via de wortel het gras binnen en vestigt zich in de stengel. In de stengel vindt net boven de grond de vermenigvuldiging plaats. Aan de buitenzijde wordt de aanwezigheid van de schimmel na verloop van tijd zichtbaar in de vorm van sporenmassa’s. Voetrot openbaart zich meestal in de herfstperiode tot het voorjaar, maar het is ook goed mogelijk dat de schimmel zich in andere periodes in het jaar laat zien. Zo wordt aantasting door deze schimmel ook veel waargenomen tijdens natte, warme zomers.

Oorzaken voetrot

Voetrot kan door diverse omstandigheden worden veroorzaakt. De schimmel gedijt goed bij temperatuurswisselingen en warm weer met een hoge vochtigheidsgraad. Daarnaast vertoeft de schimmel graag in teveel bewaterde of ondergelopen gazons, vocht in de grasmat door mist of dauw, of een slecht opdrogende bodem. Een andere oorzaak van voetrot kan zijn een tekort aan luchtcirculatie, zoals bij gras dat bedekt is met maaisel. Een bodem met een tekort aan kalium, teveel aan stikstof en een hoge pH-waarde zorgt ook sneller voor aantasting. Recent aangelegde gazons of net bemest gras is ook vatbaarder voor voetrot. Voetrot komt het meeste voor bij grasmatten in het eerste jaar na aanleg.

Voetrot bestrijden

Vaak groeit het gedeelte van het gras dat is aangetast door voetrot uit zichzelf weer dicht, maar er zijn ook verschillende mogelijkheden om voetrot te voorkomen. Goed onderhoud van het gazon is daarbij van essentieel belang, denk hierbij onder andere aan extra scherpe messen (minder groot snijvlak). Door het prikken van gaten in het gras wordt de luchtcirculatie bevorderd en kunnen voedingstoffen beter worden opgenomen. Zorg ervoor dat er geen afval of bladeren op het gras achterblijven en neem maatregelen om overtollig water snel en goed af te voeren. Verwijder ochtenddauw met behulp van een bladblazer of door een tuinslang over het gras te slepen. In het najaar kan het gras bemest worden.

Wat te doen bij ernstige aantasting door voetrot?

Als het gras zo ernstig is aangetast dat bestrijding kansloos is, dan moet nieuw gras worden gezaaid. Zorg er eerst voor dat de omstandigheden voor het nieuw aan te leggen gras nu wel optimaal zijn. Met een voedingsrijke, luchtdoorlatende bodem en uitstekend onderhoud kan aantasting door schimmel goed worden voorkomen.

Leave a Reply